Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Πάτρα;


Ενα δημοσιεύμα της νέας δωρεάν(;) τοπικής εφημερίδας westpoint μας προκάλεσε το ενδιαφέρον και μάλιστα έντονα αφού σε κάποια από τις σελίδες της παρουσιάζει ο εκδότης της την διπλωματική του εργασία που έκανε σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας όπου σπούδαζε και είχε ως θέμα την σχεδίαση κέντρου "προσφύγων" (sic!) και λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας westpoint :

...Τη περίοδο των σπουδών μου το 2002, στο αρχιτεκτονικό τμήμα του πανεπιστημίου DE MONTFORT της Αγγλίας, κατέθεσα ως διπλωματική εργασία το πρότζεκτ για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στην Πάτρα. Η ιδέα προέκυψε όταν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μεγάλη έκταση και παράλληλα έξαρση του κοινωνικού φαινομένου με τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που σήμερα πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Περιοχή

Η περιοχή που επιλέχτηκε βρίσκεται στην Πάτρα, στη νοτιοδυτική παραλιακή ζώνη, πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Γερασίμου. Με φορά από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά το συγκρότημα αναπτύσσεται παράλληλα με τον παραλιακό δρόμο και οι εγκαταστάσεις του χωρίζονται σε 4 ζευγάρια κτιρίων που διαχωρίζονται με χώρους πρασίνου...


Δεν γνωρίζουμε αν ο εν λόγω αρχιτέκτονας (συντάκτης του άρθρου) και συνάμα εκδότης της εφημερίδας έγραψε το παρόν άρθρο για να διαφημίσει το επάγγελμά του (όπως προκύπτει με μια πρώτη ματιά).
Δεν γνωρίζουμε όμως και τον λόγο που έγραψε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ στην εφημερίδα του και μάλιστα τόσο αναλυτικά ενώ θα μπορούσε να γράψει για κάποιο άλλο κτιριακό μοντέλο.
Δεν γνωρίζουμε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο timming για το άρθρο του καθώς επίσης και αν ο ίδιος έχει μεγάλη επάρκεια οικονομικών πόρων ώστε να μοιράζει δωρεάν , παρακαλώ , 10.000 αντίτυπα σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας μηνιαίως. Εκτός κι αν υπάρχουν γενναιόδωροι ..."χορηγοί"!
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το εν λόγω "πρότζεκτ" του μας κινεί πάρα πολύ το ενδιαφέρον και θα φροντίσουμε να του το "διαφημήσουμε" στους πολίτες της Πάτρας.
Οι γνώμες και οι αντιδράσεις τους θα έχουν ενδιαφέρον!