Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τέσσερα χρόνια από την δολοφονία του Αθανάσιου Λαζανά και οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την στυγερή δολοφονία του Θανάση Λαζανά στις Ιτιές Πατρών από τρεις Αφγανούς λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/05/2012 τρεις Αφγανοί λαθρομετανάστες διαπληκτίστηκαν φραστικά με το θύμα έξω από το σπίτι του. Στη συνέχεια οι τρεις Αφγανοί, ενεργώντας από κοινού, κατάφεραν έξι τουλάχιστον χτυπήματα με μαχαίρι στον 29χρονο και τράπηκαν σε φυγή. Αιτία της δολοφονίας μια παρεξήγηση. Οι αλλοδαποί φέρονται να ζήτησαν εξηγήσεις από τον 29χρονο Λαζανά, γιατί το μικρόσωμο σκυλί του επιχείρησε να επιτεθεί σε έναν από αυτούς.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα της Πάτρας, αναφορικά με τους λαθρομετανάστες, δεν άργησε να εκδηλωθεί η οργή των κατοίκων, έναντι της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, που είχε σαν αποτέλεσμα να κινητοποιήσει τις αρχές, οι οποίες μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις και κατάλληλη αξιοποίηση των πληροφοριών, κατάφεραν να εντοπίσουν τον ένα δράστη και να προφυλακισθεί.Ο συλληφθείς ομολόγησε την πράξη του, ταυτοποιήθηκε από το αίμα του θύματος που βρέθηκε στα ρούχα του και κατέδειξε άλλον ένα συνεργό, που τον τελευταίο μήνα είχαν συλληφθεί από κοινού από τις αστυνομικές αρχές για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα και τους είχε χορηγηθεί προθεσμία για την αναχώρησή τους.
Από την στιγμή της σύλληψης, ο «δασκαλεμένος» δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι είναι ανήλικος, αίτημα που σκανδαλωδώς έκανε δεκτό η δικαιοσύνη και οδηγήθηκε στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας, όπου υφίστατο ευνοϊκότερη μεταχείριση, με εξάμηνη προσωρινή κράτηση. Η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της Ηλία Κασιδιάρη είχε επισημάνει το «τέχνασμα της ηλικίας» χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί. Όμως η ανεπάρκεια της ελληνικής δικαιοσύνης δυστυχώς δεν στάθηκε εκεί.
Με τη λήξη του εξαμήνου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών αντί να προβεί σε τρίμηνη παράταση της προφυλακίσεως μέχρι και τη διεξαγωγή της δίκης που είχε οριστεί για 7 Δεκεμβρίου, προβαίνει σε άλλη μια σκανδαλώδη ενέργεια και ορίζει ως μόνο περιοριστικό όρο, μετά τη λήξη του εξαμήνου, τη μεταφορά του δράστη στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου την 19η Νοεμβρίου. Την 23η μηνός Νοεμβρίου ο Αφγανός δολοφόνος απέδρασε!
Παραθέτουμε την κυνική ανακοίνωση του υπουργείου: "Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν τη διαφυγή ανηλίκου από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωρίζει ότι ο ανήλικος είχε αρχικά προφυλακιστεί στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα με διάταξη ανακριτή από το Μάιο του 2012. Με βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω κρατήσεώς του και διατάχθηκε η αποφυλάκισή του και η παραμονή του στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρένων Βόλου, το οποίο δεν αποτελεί Κατάστημα Κράτησης αλλά Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων για κοινωνική επανένταξη, από όπου και διέφυγε".
Την 7η Δεκεμβρίου το δικαστήριο επιδικάζει την υπόθεση, ερήμην και επιρρίπτει ποινή κάθειρξης 15 ετών. Η δικαίωση όμως για την οικογένεια του αδικοχαμένου Θανάση Λαζανά δεν έχει ακόμα επέλθει.
Ντάικος Κωνσταντίνος - Μέλος Κεντρικής Επιτροπής


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tria-chronia-apo-thn-dolofonia-tou-athanasiou-lazana-kai-oi-drastes-kuklofo#ixzz49aP2lKaB