Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση Μπαρμπαρούση για τον κλειστό και αφύλακτο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας του νομού Ηλείας

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 


ΘΕΜΑ: «Κλειστός και αφύλακτος παραμένει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας του νομού Ηλείας»

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία μνημεία. Έργο του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, χρονολογείται γύρω στο 420 π.Χ. και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Παρά ταύτα, ο αρχαιολογικός χώρος θυμίζει «ξέφραγο αμπέλι», καθώς όχι μόνο παραμένει κλειστός αλλά και αφύλακτος λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού οι τελευταίοι φύλακες που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα δεν έχουν αναπληρωθεί.

Οι εργατοτεχνίτες που εργάζονται εκεί κατά τις πρωινές ώρες εκτελούν και χρέη φύλακα, ωστόσο τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης. Συνεπεία αυτού, οι τουρίστες που επισκέπτονται τον χώρο βρίσκονται αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες, ενώ ορισμένοι μάλιστα υπερπηδούν τα κάγκελα για να εισέλθουν στο χώρο του ναού. Είναι σαφές ότι η ασφάλεια του μνημείου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, εφόσον είναι εκτεθειμένο στην πρόκληση φθορών ή ακόμη και αφαίρεσης τμήματος αυτού, όπως είχε συμβεί στην Αρχαία Ολυμπία με την κλοπή ενός τμήματος κίονα. Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) επισημαίνει το πρόβλημα και την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους γενικότερα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει κάνει τις σχετικές αναφορές στο υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια ενέργεια.

Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει προσωρινά τη φύλαξη του ναού, το πρόβλημα όμως χρήζει άμεσης, μόνιμης και αποτελεσματικής λύσης.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα προβεί επειγόντως στην επίλυση του προβλήματος φύλαξης του σπουδαίου αυτού μνημείου με πρόσληψη προσωπικού, έστω και μέσω της κινητικότητας στο Δημόσιο;

Δεδομένου ότι, όπως αναφέρει η ΠΕΦΥΑ, από τους 3.000 φύλακες που απαιτούνται για την ασφαλή φύλαξη των ελληνικών μνημείων εργάζονται αυτή την στιγμή μόλις οι μισοί, θα προβεί σε προσλήψεις προσωπικού φύλαξης ανά την επικράτεια, προκειμένου να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας;


Αθήνα, 09/10/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ