Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Αιτωλοακαρνανία: Σύσσωμη η Χρυσή Αυγή Αιτωλοακαρνανίας τίμησε τον οπλαρχηγό Γρηγόρη Λιακατά στην εκδήλωση της Ιστορικής μάχης του Ντολμά - Φωτογραφίες, Βίντεο

Πλήθος κόσμου συμπεριλαμβανομένων των αρχών του τόπου παρευρέθηκαν και τίμησαν τους 300 ηρωικούς υπερασπιστές της λασπονησίδας Ντολμά που υπό τις διαταγές του οπλαρχηγού Γρηγόρη Λιακατά έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα.
Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Ντολμά στο Αιτωλικό, παρευρέθηκαν και κατέθεσαν Στεφάνι Τιμής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Ελλάδα» Χρήστος Ρήγας, ο δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ελληνική Αυγή για την Ι.Π. Μεσολογγίου Δημήτρης Μακρής» και ο Γραμματέας της Τ.Ο. Ι.Π. Μεσολογγίου Βαλτογιάννης Διονύσιος.


Στις 28-2-1826 οι Τουρκαλβανοί έστησαν τα κανόνια τους στη Φοινικιά κι από εκεί έβαλλαν κατά των υπερασπιστών της νησίδας. Ταυτόχρονα 2.000 Άραβες με πλοιάρια χωρίς καρίνα πλησίασαν από θάλασσα. Η σφοδρή μάχη που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα οι Άραβες να κατασφάξουν τους Ήρωες που υπεράσπιζαν το μοναδικό δρόμο τροφοδοσίας που είχε απομείνει στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Μόνο τέσσερις πιάστηκαν αιχμάλωτοι ζωντανοί. Ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Λιακατάς πεθαίνοντας φώναξε: «Λεωνίδα 300 είχες κι εσύ, έλα τώρα να μοιραστούμε τη δόξα». Πιστοί στα από αρχαιοτάτων χρόνων Ιδανικά της Πατρίδας μας, οι υπερασπιστές του Ντολμά πολέμησαν κι έπεσαν προσπαθώντας να κρατήσουν την εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας νησίδα. Λίγο καιρό μετά τη μάχη του Ντολμά έπεσε και το Μεσολόγγι.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: