Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τελετή μνήμης και Φόρος Τιμής στο Ηρωικό Σούλι



  Σήμερα Κυριακή 26 Μαϊου κλιμάκιο 50 συναγωνιστών μαζί με την παρουσία του βουλευτή επικρατείας Χρήστου Παππά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Μπαρμπαρούση και τον Περιφεριάρχη Δυτικής Ελλάδας Χρήστο Ρήγα, παρέστησαν στο Σούλι Τιμώντας τους Ηρωικούς Μαχητές που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, νικημένοι από προδοσία και όχι απο την πολεμική υπεροχή των μογγόλων Τουρκαλβανών του Αλή πασά.
  Ο συναγωνιστής Χρήστος Παππάς κατέθεσε στέφανο τιμής εκ μέρους του γ.γ. του Κινήματος Συναγωνιστή Νίκου Μιχαλολιάκου, και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που παρακολουθούσε την τελετή. 
Στην τελετή παρέστη και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Συναγωνιστής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο Περιφεριάρχης Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Ρήγας.


Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών για τις φάρες των Σουλιωτών που έπεσαν κατά το ολοκαύτωμα, και αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι.

Σύντομο Ιστορικό:
 Στις 13 Δεκεμβρίου 1803 οι Σουλιώτες εξαντλημένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες, ορισμένοι άνδρες της φρουράς έκαναν γιουρούσι με τα γιαταγάνια στο χέρι, διέσπασαν τον κλοιό των τουρκαλβανών πολιορκητών και σώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι, ύστερα από απελπισμένη άμυνα μερικών ημερών, παραδόθηκαν με τον όρο να αποσυρθούν με τα όπλα τους ελεύθεροι εκεί όπου θα επιθυμούσαν. Ομως ο καλόγερος Σαμουήλ, που με πέντε συντρόφους του είχαν μείνει τελευταίοι για να παραδώσουν την αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων του Κουγκίου, έβαλε φωτιά και ανατινάχθηκε στον αέρα μαζί με πολλούς άνδρες του Αλή πασά.
 Ο Καλόγερος Σαμουήλ ανατίναξε το Κούγκι, καταφέρνοντας έτσι μεγάλο πλήγμα στις στρατιές του Αλή, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι Σουλιώτες δεν παραδίδουν εύκολα τα όπλα. Μετά την ανατίναξη του Κουγκίου, οι Σουλιώτες κατέφυγαν στην Πάργα, το Ζάλογγο και τη Μονή Σέλτσου και ο Αλής κατέλαβε το Σούλι. Οι Σουλιώτες διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και δεν ξαναγύρισαν στα ιερά εδάφη τους. Το αίσθημα ηρωισμού όμως το νιώθει κανείς έκδηλο σε κάθε γωνιά του Σουλίου ακόμα και σήμερα, τόσους αιώνες μετά.
 Οι Σουλιώτες δεν παραδόθηκαν ποτέ, και μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους τούρκους, ανατινάσσονται.      ΑΘΑΝΑΤΟΙ !

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: